Traductor

dijous, 10 de gener del 2019

BANCALS DE BRASSICÀCIES

Bon hora genteta!!!

Ja fa un temps que vam començar a plantar l'hort d'hivern, però com sempre, es nota que encara som els nous del veïnat, perquè sempre arribem tard. Però bé, ens ho apuntem tot al quadern de camp, ja que tenim tendència a oblidar-nos dels llocs on hem sembrat o plantat esta planta o l'altra, a moure-los de lloc... (paciència)... per això intentem posar en pràctica el refrany: més val un llapis curt, que una memòria llarga.


En esta entrada vos volem parlar de com hem organitzat l'hort d'hivern. Hem superposat els cultius d'estiu que encara romanen amb els d'hivern. És curiós, perquè com molts d'estos últims són cultius de fulla agraeixen molt l'ombra proporcionada pels d'estiu.

Com sempre estem maquinant coses a fer i per experimentar vam pensar que podíem seguir amb el sistema de bancals permanents, però només amb els cultius estiuencs i anar rotant els d'hivern (es veu que ens avorrim).


Com ja vos vam explicar quan vam plantejar els bancals d'estiu el nostre disseny es basa en:

Els cultius principals d'hivern que hem triat són bàsicament brassicàcies (col, floricol, bròcul i llombardes), encara que també protagonitzen altres bancals diferents famílies com fabàcies (fava) i amarantàcies (bleda i remolatxa). Tots els cultius principals van acompanyats per cultius secundaris o comodíencisam, escarola, ceba, porro i alls. D'estos últims hem plantat pel moment encisam, escarola, ceba i all.


Bancal d'albergines amb bledes i cebes.
Darrere d'este el triangle de companyes.

En primer pla bancal de pebreres i llombardes amb alls i escaroles.
Es veu bé com em encartonat el camí.

A més a més, per descomptat, no ens oblidem de les plantes companyes. Hem estat buscant plantes anuals per intercalar entre els nostres cultius d'hivern, i no ha sigut gens fàcil. Fins ara hem plantat:


  • Verdolaga de jardí (Portulaca grandiflora), que encara que és una planta estival esperem que suporte les baixes temperatures, ja que no arriba a gelar en la nostra zona. S'ha adaptat bé i no deixa de florir, és un espectacle!
  • Petúnia (Petunia hybrida) tenim les mateixes esperances que amb l'anterior, encara que totes menys una han passat a ser part de l'encoixinat.
  • Pensaments (Viola tricolor) poden florir fins la primavera. Toleren la penombra i el sol directe. A veure com s'adapten.
  • Conillets (Antirrhinum majus) ens vam assabentar que era pluriennal després de plantar-la... coses del directe. Ja veurem com es fa de gran i com s'adapta.


Verdolaga al bancal de llombardes.

Ruda d'un any acompanyant a pebreres,
llombardes, escaroles i alls.
Extrem d'un dels bancals de bròcul amb remolatxa,
bledes i alls (inclosa una cabeça sencera) i encisam.

Bancal només amb companyes i comodins:
conillets, encisam fulla de roure i alls.
Durant la pròxima lluna el completarem amb un cultiu principal.

Extrem d'un bancal amb encisam i alls on ha germinat flor d'aranya
i amb una malva, que per ara, deixarem.
Altre bancal de llombardes acompanyades de cebes,
verdolaga i clavell de poeta. Adventícies: matallums, llicsó i malva major.

Detall del cabdell del bròcul. Esta foto és de fa un parell de setmanes,
este exemplar ja està a la panxa. Bonsíssim!

El Regne de les Bledes. La primera generació (F1).

El Regne de les Bledes. Al fons es veuen els exemplars rojos.
Esperem que hibriden.

Estem cercant més plantes companyes anuals d'hivern, així com noves espècies per a formar part de l'adob verd per a la zona en regeneració, especialment fabàcies.

Molts dels cultius d'estiu, a pesar de la brusca baixada de temperatures, encara floreixen i fructifiquen, i conviuen amb el planter d'hivern. Alguns com albergineres, carabassetes i pebreres estan encantades amb la 'frescoreta' que ha caigut, altres com les tomateres no estan tan contentes amb la brusca marxa de l'estiu. Han germinat cosmos i calèndules de les llavors dels que vam plantar, i ja han començat a florir!

Calèndula còsmica.

Cosmos còsmic.

Les baixades de temperatura esta última setmana han provocat nits amb rosades blanques, provocant que els cultius principals hagen mort, mentre que els d'hivern han agafat el relleu.



"La Natura proveeix excepcions a la regla."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada