Traductor

dissabte, 17 de desembre de 2016

PARLANT DE FLORETES

Hola ecollaures!!

Degut al "riu atmosfèric mediterrani" (la gota freda de tota la vida) no hem pogut pujar a la finca per fer feina. Per això aprofitem i anem a parlar dels marges florals.

Marge floral en un camp de blat on predomina la carlota i la veça
(Foto d'ací.)

 Què és un marge floral? És tracta d'una zona (normalment les voreres, d'ací la paraula marge) on es cultiven plantes amb la finalitat d'atraure i nodrir insectes que d'una manera o altra ens ajudaran a mantindre un nivell de plaga mínim (per baix d'un llindar de danys).

 Què guanyem implantant açò? Bé, per aclarir esta resposta creiem que és important pensar sobre el concepte de biodiversitat (conjunt de totes les espècies d'éssers vius que existeixen i interaccionen dins d'un mateix ecosistema).

La biodiversitat ens ha aportat les espècies que cultivem actualment, però a més ens aporten de manera molt bàsica:
  - Reciclat de nutrients
  - Regulació de l'aigua
  - Regulació de les plagues

Quan es simplifica (destrueix) la biodiversitat l'ecosistema es torna més artificial i la intervenció humana ha de ser major, i major serà el cost econòmic.


Què plantar floretes pot eixir més barat que comprar una garrafa d'insecticida? Ah collons com és la vida!!

I com els humans li posem nom a tot i mirem pel nostre interès quan emprem esta eina al nostre favor l'anomenem biodiversitat funcional. Així augmentar este tipus de biodiversitat als nostres horts és la millor estratègia ecològica per a oferir sostenibilitat a la producció.

Fer que els nostres horts siguen uns bons espais per a una multitud d'insectes tarda entre 2-3 anys, per això no caigueu en la desesperació i vos lieu a pegar colps d'aixada per tot arreu. És recomanable començar a construir el marge en paral·lel al maneig quotidià.

Depenent de l'espai del que despongueu i del que cultiveu una bona estratègia és associar flors i aromàtiques anuals amb els cultius. Existeixen moltes associacions documentades, però encara queda molt per saber... a experimentar!Hortus pruneteo un exemple a seguir.
Bancal després de llevar les tomaqueres,
es veuen els clavells de moro integrats
amb porros i carlotes.


Si aneu a passar d'agricultura convencional a alguna de les varietats de l'agricultura ecològica* vos recomanem que vos poseu el barret de la paciència i aneu reduint l'aplicació de químics al llarg de 3 anys, ja que el vostre agroecosistema és depenent (és un yonki) dels químics i llevar-li-los suposa un xoc molt fort, el mono és molt roín!

* no cal dir que no fumigueu els marges ;)


I com estes coses sempre van en massa, com més veïns amb marge vos envolten més ràpid i (més) millor. Així que a fer sopars de germanor!!

Des d'este racó de la mediterrània vos recomanem el blog d'un company molt crack, sobretot per als que practiqueu agricultura baix este meravellós clima mediterrani: El Verdecillo: Trabajo en equipo.

La relació planta-insecte és molt estreta... imaginem que cada planta és un tipus de restaurant, com més oferta més clients (bitxos) vindran, no tots volen anar a un restaurant tailandès o a un grec, així que en la varietat està el gust.

En el nostre cas, com és el primer any hem sembrat i volem servir un bon banquet hem aconseguit fer un còctel d'uns 7 tipus de llavors de flors (esmentades a l'entrada anterior) esperant a que atraguen un gran nombre de comensals. Bon profit!!!Còctel de llavors que vam
sembrar al nostre marge.


Així que ja sabeu, invertiu en preparar una bona fartera per als insectes, si ells estan contents nosaltres també.


Bon capde!

2 comentaris:

  1. Me ha gustado mucho , eres un artista , se nota que tienes mucha mano verde y los comentarios los he entendido a mi manera pero he pillado lo más importante, sigue así compi, un abrazo muy fuerte

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Manuel! Le estamos poniendo muchas ganas, y cuando empiece a alargar el día, más tiempo.

      Elimina