Traductor

dimecres, 28 de febrer del 2018

ELS PRIMERS BRESSOLS

Bona vesprada agronautes!

Tothom que haja tingut un hort sap que febrer és l'època d'anar preparant el planter per a donar forma a l'hort d'estiu. Doncs en això hem passat unes hores este últim més i unes quantes més a pensar què posarem i amb qui l'acompanyarem... com si fóra una boda, i clar, has de pensar en quina taula col·loques a la tia Carme que no es porta bé amb la teua iaia Lledó... en resum, un merder!
Després de donar-li voltes a l'assumpte hem acabat més marejats que un allioli, però amb alguna idea en clar, tot siga dit.

Per aclarir-nos, hem decidit fer un llistat dels cultius principals per a cada bancal, i dels cultius secundaris i les plantes companyes que poden anar bé, tot això com a guia, no com una recepta, ja que anirem improvisant algunes plantes companyes sobre la marxa (sempre ha d'haver una part divertida i creativa hehe).

Vam comprar un parell de sacs de compost vegetal per a fer el planter. Amb el temps volem poder ser capaços de no dependre d'este material i fabricar-lo nosaltres mateixos. Hem fet safates d'autòctones i aromàtiques, per anar completant el marge floral. Hem triat espècies que creiem que s'autosembren fàcilment, ja ho veurem. I, per suposat, planter d'hortalisses.

Les primeres en germinar han sigut
els encisams de Titaigües.
Ens les van passar a un intercanvi de llavors.

Els cosmos (Cosmos bipinnatus)
han germinat rapidíssims.

A banda de fer planter també hem optat per la sembra directa d'autòctones i aromàtiques. Per això ens hem basat en la tècnica estesa pel mestre Masanobu Fukuoka, les nendo dango, però com l'oratge no estava per a deixar assecar les boles i, a més, volíem posar-les a determinats llocs, vam optar per fer una argamassa (d'argila, femta molt feta i compost), a la qual vam afegir les llavors de més de 30 espècies. Bàsicament és igual que la tècnica ja esmentar de l'enfangat.

Després, on veiem que s'acumulava matèria orgànica, l'obríem i posàvem un poc de l'argamassa i tornàvem a tapar-la. Així per tota la parcel·la, així que germine les que vulguen i esperem augmentar la biodiversitat de la zona. No tenim fotos perquè amb el goig de la biodiversitat se'ns va passar fer-ne.

Ací teniu un vídeo explicatiu que ens ha agradat molt dels companys de Birika Permakultura:


Bé, fins ací la primera remesa de planter. En unes setmanes, amb la vinguda de la primavera, tot començarà a desenvolupar-se més ràpidament.

Ens acomiadem amb una cita que vam trobar fa poc:


En la Natura no existeixen ni premis ni càstigs. Sols existeixen conseqüències.


Salut i llavors lliures! Fins prompte!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada