Traductor

dilluns, 19 de febrer de 2018

FAUNA AUXILIAR III: PARASITOIDES

Molt bona jornada treballadores de la terra!

Extra! Extra! El tercer volum de Fauna Auxiliar ja és ací!

Després de parlar sobre els insectes (Fauna auxiliar I) i els entomòfags (Fauna auxiliar II) en esta publicació ens centrarem en un grup no massa conegut d'insectes, els quals es caracteritzen per matar al seu l'hoste, cosa que un paràsit no fa. Es tracta dels parasitoidesLa majoria dels insectes parasitoides són himenòpters (vespes) seguits dels dípters (mosques).

Podem resumir els trets més destacats dels parasitoides en:
   · L'hoste mor al final del cicle vital.
   · Cada larva necessita d'un hoste per assolir l'estadi adult, encara que diverses larves             poden parasitar el mateix hoste.
   · L'adult sol ser volador i herbívors (nectarívors o pol·linívor) o insectívors.
   · Solen presentar una cintura molt prima que permet a l'abdomen una gran capacitat de         rotació.
   · Antenes filiformes molt desenvolupades per inspeccionar el medi i per trobar hostes             aptes de ser parasitats.
   · Larves molles i sense mobilitat.


Vídeo sobre vespes parasitoides parasitant àfids.

Segons l'estat larval es desenvolupe dins o fora de l'hoste parlarem d'endoparasitoides o exoparasitoides.Exoparasitoide: larva de noctúid parasitada
per vespes del gènere Euplectrus.
Foto d'ací.
Endoparasitoide: adult de la vespa Aphidius ervi eixint
d'una pupa de l'àfid Acyrthosiphon pisum.
Foto d'ací.

El cicle vital d'un parasitoide comença per una femella fecundada en busca d'un hoste per parasitar. Una volta l'ha trobat i decideix que és apte injecta o pon un ou sobre este. Passat un temps s'obrirà i eixirà una larva que s'alimentarà de l'hoste fins que assolisca l'estat de pupa, és llavors quan mata a l'hoste. Dins la pupa es durà a terme la metamorfosi i de la qual sorgirà un adult plenament format. En conseqüència del seu cicle vital els parasitoides han desenvolupat una mida molt reduïda.


Poden fer ois, però hem de reconèixer que els parasitoides són molt interessants. Es creu que els primers parasitoides van sorgir fa 200 Ma durant el neogen arran uns himenòpters xilòfags amb els quals inoculaven fongs simbionts per a que digeriren la fusta de la que s'alimentaven.


Tornant al present, s'ha vist que les plantes juguen un paper important a l'hora de trobar a l'hoste, ja que les femelles parasitoides reconeixen els compostos volàtils específics que allibera una planta quan és atacada per un determinat fitòfag, inclús es sap d'alguna planta que fa canvia el color de la zona on està sent atacada per a avisar als depredadors i parasitoides de la seua presència. Els parasitoides estan altament especialitzats en una espècie d'hoste, i si este resulta modificat per la planta, un insecticida o qualsevol altra cosa es podrà veure afectat el desenvolupament de la seua descendència.

El paper que juguen els parasitoides als nostres agroecosistemes és vital, ja que són pol·linitzadors i reguladors d'insectes plaga, arribant a reduir-les en un 90-95%!!! Ah! I tranquil·litat, que encara que veiem eixe enorme agulló, els parasitoides no piquen.


Ara bé la pregunta del milió: com puc atraure a estos aterradors increïbles insectes al meu hort? Doncs és molt fàcil, donant-los de menjar als adults. Com em dit abans, la majoria s'alimenten de nèctar, per tant tenint flors tot l'any al teu marge floral o bardissa estareu convidant a estos insectes a patrullar les vostres hortalisses a la busca de noves víctimes. Si feu memòria, ja vam parlar d'això en una de les primeres entrades, Parlant de floretes.


Sírfid adult alimentant-se d'una flor de llicsó (Sonchus oleraceus).
Foto d'ací.

Gasteruption jaculator, himenòpter parasitoide buscant
potencials hostes entre les flors del fenoll.
Foto d'ací.

Un parell de vídeos molt guais de parasitoides:


Laves de vespa negra paràsita emergint d'una eruga.
Ens ha encantat un dels comentaris del vídeo:
"La Natura és fastigosament interessant"


Vespa parasitoide (Kollasmosoma sentum)
ovipositant en formigues (Cataglyphis ibericus).
Increïble la tombarella que fa la vespa abans d'injectar l'ou.

Ací teniu algunes pàgines interessants que tracten sobre el tema:
  - El Verdecillo  - All you need is Biology (castellà)
  - Ponència sobre fauna útil de l'ADV ecològica de Ponent (català)

  - Revista ciencia - ¿Qué son los parasitoides?

Esperem que des d'ara mireu als xicotets insectes voladors que veiem rondar l'hort amb una visió molt més curiosa. Seguiu-los, a veure què vos conten.

Ah! se'ns passava, per si algú s'ho estava preguntant: sí, alien és un parasitoide.


Vos diem "fins ara!" amb una gran frase:


"La Natura és gran en les coses grans, més és enorme en les coses minúscules
Jacques-Henri Bernardin de Sant-Pierre


Salutacions!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada